Здравейте. Аз съм Данко и обичам това, което правя.

Роден съм в Плевен и керамиката е красива и романтична част от живота ми. Като малък прекарвах цели дни с нейната магия – баба ми работеше в цеха в с. Бръшляница и аз наблюдавах как глината се превръща в панички, чашки и други предмети. Наблюдавах как тя оживява в ръцете на сръчните майстори, как глазурите се променят и потичат в пещта, как нажежените грънци светят през нейния отвор. Възхищавах се на начина по който се деформират, изстиват с пукане и постепенно проявяват истинските си цветове. Казвах си: „Искам и аз!“

„Беше любов от пръв поглед и остана за цял живот.“

— Данко

Първоначално тази любов ме отведе в Средното специално художествено училище за приложни изкуства в гр. Троян, а после и в Националната художествена академия в гр. София. Сред своите преподаватели и колеги имах възможност да видя керамиката като нещо повече от занаят. Погледнах я през очите на художник. А когато съчетаеш овладяната техника с погледа на артиста, възможностите стават големи. Благодаря за това на своите преподаватели и колеги.

С нетърпение очаквам вашите отзиви. Не забравяйте да се връщате често, тъй като непрекъснато развиваме и обновяваме сайта.

Поздрави,

Даниел Николов – Данко

Comments are closed.